Is je boek echt helemaal klaar, dan is het belangrijk dat het onder de aandacht van de lezers komt. Er zijn veel verschillende manieren om je boek te promoten:

Plaatsing in de webwinkel

Boekenbent heeft een eigen webwinkel. Klanten kunnen daar meer over je boek lezen en het bestellen. Lezers schrijven recensies en bevelen boeken aan. Ook krijg je tips over interessante publicaties in hetzelfde genre. Hoe duidelijker de tekst op je cover, hoe meer de lezer weet waar hij aan toe is en des te groter de kans dat hij je boek bestelt.

Plaatsing bij het Centraal Boekhuis

Via het Centraal Boekhuis komt jouw roman of literaire werk onder de aandacht van een groot lezerspubliek. Je boek is vanaf dan verkrijgbaar bij alle boekhandels in Nederland en België en via de online boekhandels zoals Bol.com en Bruna.

Boekpresentatie

Niets is leuker om als beginnende auteur meteen een groot geïnteresseerd lezerspubliek voor je te winnen. Dit kun je doen door bij je plaatselijke boekhandel of in de bibliotheek een boekpresentatie te houden. Stuur officiële uitnodigingen waarin je iets over te boek vertelt, vraag een bekende persoon om een eerste exemplaar in ontvangst te nemen en bied leuke extra’s als een hapje en een drankje en goede muziek. Natuurlijk signeer je je eigen boeken met een bijzondere opdracht voor de lezer, of je geeft een grappige gadget zoals een boekenlegger die je zelf ontworpen hebt.

Kranten en tijdschriften

Schakel regionale en landelijke kranten in. Zeker wanneer je onderwerp of je levensverhaal interessant is, willen journalisten vaak graag verslag doen van jouw schrijfwerk. Een opvallende foto en je websiteadres erbij en je bent veelal verzekerd van de aandacht die je kinderboek, detective of waargebeurde verhaal nodig heeft.
Zoek tijdschriften die over jouw thema publiceren. Van vrouwenthema’s tot hondenboeken, van psychologische romans tot zelfhulpboeken, van gedichten tot levensverhalen, overal is wel een tijdschrift voor dat graag aandacht besteedt aan je nieuwste publicatie. Soms vergt het wat doorzettingsvermogen, maar menig schrijver is het gelukt om paginagroot in kranten en tijdschriften te staan en te vertellen over wat hem bezighoudt.

Radio en televisie

Regionale radiozenders, lokale televisiestations of bekende programma’s waar iedereen naar kijkt: ze hebben allemaal dag in dag uit nieuwe onderwerpen nodig. Weet jij daar handig op in te springen, dan kun je ervan verzekerd zijn dat je uitgenodigd wordt. Geef niet te snel op, soms moet je wat vaker mailen of bellen. Maar of het nu om een indringend boek over autisme gaat of je hilarische ervaringen op je werk, als je het goed weet te brengen is de kans groot dat er naar je geluisterd wordt.

Internet

Over ieder onderwerp zijn op internet websites en fora te vinden. Google eens op het belangrijkste thema van je boek en kijk hoeveel interessante links je vindt. Jonge moeders, partners van mensen met dementie, liefhebbers van handwerken, hondenbezitters, verzamelde dichters, thrillerauteurs… voor elk soort boek is er wel een doelgroep.
Meld je aan bij forums en weblogs die te maken hebben met waar jij over schrijft en maak reclame. Doe dit ook weer niet te opzichtig, want daar zijn forumleden over het algemeen niet van gediend. Affiniteit met het onderwerp staat voorop. Je kunt natuurlijk ook zelf een website, forum of weblog beginnen. Als je daar actief mee bezig bent, zal je merken dat je groep fans en belangstellenden gestaag groeit. Zij kunnen je helpen je boek te promoten en uiteraard bied je ze daar leuke extra’s voor terug, zoals een vaste column van jouw hand, een lezing, een signeersessie of jouw expertise over een bepaald onderwerp.

Facebook, Twitter, LinkedIn en Hyves zijn bij uitstek geschikt om je werk onder de aandacht van de juiste doelgroep te brengen Een account aanmaken is makkelijk en je kunt meteen van start gaan. Ook via YouTube is het eenvoudig om pakkende promotiefilmpjes te plaatsen .Zo breid je je online netwerk langzaam uit en zal je ontdekken dat er steeds meer animo voor je boeken komt. Bovendien kom je in contact met andere auteurs. Zij hebben veelal weer goede nieuwe adviezen. Door hun ervaring leer je als kersverse auteur vaak een heleboel bij.

Maak jezelf zichtbaar

Leg je boek in consignatie bij de boekhandels in jouw buurt. Deel flyers uit, houd een signeersessie, schakel vrienden in om je boek te promoten. Vertel zoveel en zo vaak je maar kunt dat je schrijver bent, maar dring jezelf ook weer niet té veel op. Bezoek literaire avonden, doe mee aan schrijfwedstrijden, stuur een tekst in voor een website met boekenfans of meld je aan bij een vereniging die te maken heeft met het thema uit je boek. Zorg voor eigen adresetiketten met jouw website of e-mailadres of laat bijzondere boekenleggers ontwerpen. Schrijf je in op het bekendste schrijversforum van Nederland of word lid van boeklezers.nl . Profileer jezelf als iemand met een positieve inslag waar lezers graag meer over willen horen. Dit zijn maar een paar tips. Wil je weten wat je nog meer kunt doen, lees dan eens boeken die speciaal over dit thema geschreven zijn. Ook uitgeverij Boekenbent heeft hierover goede boeken in haar collectie!